enital siğiller veya diğer ismiyle kondilomalar (kondiloma aküminta) HPV (human papilloma virüsü) olarak adlandırılan bir virüs nedeniyle ortaya çıkan cilt lezyonlarıdır. Bu lezyonlar ya da siğiller genital bölgelerde, genital organların etrafında, anüs çevresinde ortaya çıkabilir.
Genital siğiller, cinsel temasla bulaşan enfeksiyonlar içerisinde en sık görülen enfeksiyonların başında gelir. HPV (human papilloma virüsü)’nin cinsel temas yoluyla bulaşması, aktif cinsel hayatı olan bireylerin bu virüsle temas etmelerini kolaylaştırır. Kolay bulaşan ve yaygın olan bir virüs olduğu için aktif cinsel hayatı olan ve çok eşliliğe yatkın bireylerin hayatının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşmış olma, enfekte olmuş olma ihtimali yüksektir.
HPV virüsü erkeklerde de, kadınlarda da genital siğil oluşumuna neden olur. Kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserinin ana nedenlerinin başında bazı HPV virüsü tipleri gelir.
HPV’ye karşı en etkili önlem HPV aşısıdır. Dünyada kansere karşı koruyuculuğu olduğu kabul edilen, koruyuculuğu klinik olarak kanıtlanmış tek aşı olan HPV aşıları, HPV virüsünün neden olduğu bilinen kadınlarda ve erkeklerde görülen genital kanserleri çok yüksek oranda önleme etkisine sahiptir.
Genital Siğillerin (Kondilomaların) Bulaşması
Virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların belirtileri, hastaların bağışıklık sistemlerine göre farklılaşabilir. Genital siğiller bu farklılıklardan dolayı kişiden kişiye değişebilecek şekilde belirti verebilirler. Bazı hastalarda bu siğiller hafif kızarıklık ve hafif kabartılar şekliden belirti verdiği, ağrı veya başka bir rahatsızlık da vermediği için kişiler bir hekime başvurmak konusunda aceleci davranmayabilir. Bazı kişilerde ise daha dikkat çekici belirtiler verebilir, kabarık, karnabahara benzer, kahverengi siğiller oluşur. Genital siğiller enfekte bireye çoğunlukla acı, ağrı vermediği için, bu sorun da mahrem bir sorun olarak görülüğü için sağlık kuruluşuna başvurmak ve tedavi olmak gecikebilir, bu gecikme enfekte bireyde ilerlemiş, tedavisi zorlaşmış bir hastalık tablosuna neden olduğu gibi yüksek bulaşıcılığı olan HPV, bulaştırılmaya devam edilebilir.
HPV enfeksiyonu olan bir bireyle temas sonrasında hastalığın kuluçka dönemi 2 ila 6 ay sürer. Kuluçka dönemi sonrasında enfeksiyon gelişir.
Tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde, kadın genital bölgesine cerrahi ve cerrahi olmayan müdahaleler ile etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Kişinin sosyal olarak kendisini iyi hissetmesi ve cinsel hayatında partnerine uyumunun artması amaçlanmaktadır.
Aynı tip siğiller genital bölgenin yanı sıra ağız ve dudaklarda, el ve ayaklarda, karın bölgesinde de görülebilir. Hastalığın cinsel temasla bulaşması nedeniyle genelde ilk olarak görüldüğü yerler genital organlardır.
HPV ve HPV kaynaklı siğiller oldukça bulaşıcıdır. Enfekte bireyle girilen oral ilişki nedeniyle ağız çevresinde, anal ilişki nedeniyle makat çevresinde, doğrudan cilt teması nedeniyle diğer çeşitli uzuvlarda da genital siğillerin görülmesi mümkündür.
Genital siğiller, enfekte bireyin bağışıklık sistemi fonskiyonlarına göre hiç belirti vermeyebilir. Belirti vererek ve siğillerin sayıca çoğalması şeklinde de ilerleyebilir.
Kadınlarda vajen çevresinde oluşan genital siğiller, vajinanın gerilmesi ile kanamaya neden olabilir.
Genital siğili olduğu halde hamile kalan ve doğum yapan kadınlarda bebeğe rahim ağzından genital siğil bulaşması mümküdür. Bu bulaşma durumu bebeğin boğazında siğil oluşmasına, bebekte solunum zorluğu oluşmasına neden olabilir.
HPV Virüsü Hangi Hastalıklara Yol Açar
HPV enfeksiyonları kadınlarda ve erkeklerde genital bölge ve anal bölge kanserlerinde yüksek bir risk faktörü olarak değerlendirilir. HPV virüsü pek çok alt tipi olan bir virüs ailesidir. Yapılan klinik çalışmalar HPV tip16 irüsünün genital kanserlere yol aça riski en yüksek HPV tipi olduğunu gösteriyor.
200 çeşidi olan HPV virüsleri içerisinde 40 çeşidinin genital sistemde enfeksiyona yol açabildiği saptanmıştır. Cinsel temas en yüksek bulaşma yolu olarak kabul edilir ancak virüsün nemli yüzeylerde de canlılığını uzun süre sürdürebildiği için cinsel temas dışında özellikle ortak tuvalet-banyo kullanımı ve eksik hijyen nedeniyle de bulaşabildiği gözlenmektedir.
HPV enfeksiyonu olan herkeste hastalık aynı ilerleez. Bu hastalıkla enfekte olan herkes genital siğil olmayacağı gibi yine aynı şekilde herkeste de genital kansere yol açması gibi bir durum söz konusu değildir. Kişinin genetik yapısı, bağışıklık sistemi gibi pek çok neden bu durumla ilişkilidir.
Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?
Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan HPV (human pappiloma virüsü) nedeniyle oluşan genital siğiller tıbbi ismiyle kondilomalar (kondiloma aküminata) genital bölgelerde, genital organların etrafında, anüs çevresinde görülür. Acı, ağrı hissi vermezken, kaşıntı hissi yapabilir ve cinsel ilişki sırasında kanamaya neden olabilirler.
Genital Siğillerin Şekli Nasıldır?
Başlangıçta deri renginde veya kahverenginden olabilen genital siğiller, toplu iğne başı büyüklüğündedir. Kabarcıklı, pürtüklüdürler, birden çok geliştiğinde birleşerek karnabahar görünümünü andıran bir şekilde de olabilirler. Tek, grup halinde, yassı olarak da görülebilirler.
Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir?
Genital siğilleri, ciddiye almak oldukça önemli. Alt tarafı bir sivilcedir, geçer demek veya mahrem bölgelerde olduğu için bu durumdan utanmak ileride daha büyük ve ağır sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle kadınlarda serviks kanserine neden olduğu bilinen HPV enfeksiyonlarının varlığının göstergesi olan genital siğillerin daha fazla ilerlemeden teşhisi ve tedavisi hem kadınlarda hem de erkeklerde oluşabilecek değişik genital kanserlerin daha oluşmadan önlemini almak anlamına gelebilir.
Özellikle erken yaşlarda görülen genital siğiller uygun bir tedavi olunmadığında kanserleşme riski vardır.
HPV ve HPV kaynaklı genital siğiller, kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis kanseri ve gerek kadınlarda gerek erkeklerde oral bölgede ve boğaz çevresinde kanser dokuları oluşturabilir.
Bu nedenlerle erken teşhisinde tedavisi mümkün olan HPV ve HPV kaynaklı genital siğiller konusunda teel bilgilere sahip olmak ve şüphe durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak sağlık açısından oldukça gerekli ve faydalı.
Genital siğil şüphesiyle sağlık kuruluşuna başvuran bireylere birkaç farklı yöntemle teşhis konabilir.
Kadınların, kadın doğum hekiminin önerisine göre belirlenen periyodlarda düzenli pap smear testi yaptırması HPV’nin HPV kaynaklı lezyonların teşhisi ile tedavi yoluna gidilmesi, kadın genital kanserlerinin önlenmesi veya erken teşhisi için son derece önemli.
Bu tanıt yöntemleri ile yapılan tetkiklerden sonra eğer genital siğil teşhisi alındıysa, hastanın durumuna ve vücuttaki virüs yükü, virüs tipine göre tedavi yapılacaktır.
Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?
HPV kaynaklı genital siğillerin tedavisinde, birincil amaç ciltteki siğillerin temizlenmesi, belrtileri ve şikayetleri ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasıdır. HPV virüsü vücutta bulunduğu sürece tekrarlama ihtimali olan bir virüs. Vücuttan tamamen atılması mümkün olmayabilir. HPV enfeksiyonu olan kişi hiç belirti göstermese, hiç genital siğili olmasa dahi HPV taşıyıcısı olmaya devam edebilir.
Dolayısıyla öncelikle hastanın siğilllerini ve bu siğillerin tekrarlamasını azatlmanın veya tamamen durdurmanın hedeflendiği tedavi prosedürleri tercih edilir.
Jinekolog Doç. Dr. Gökhan Boyraz, hastanın tıbbi durumuna ve ihtiyacına göre, hastaya en uygun genital siğil tedavisini uygulayarak muhtemel bir kadın genital kanserini önleyici tedbir alınmasına tıbbi olarak destek olduğu gibi, tedavi sürecinde hastanın partnerini, eşini de bilgilendirerek ve yol göstererek çiftlerin birbirlerine yeniden enfeksiyon bulaştırma ihtimallerini minimize etme yolunda gider.
Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri
Genital bölgelerdeki siğillerin tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler:
Genital Siğil Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
HPV ve Genital Siğillerden Korunmanın Yolları Nelerdir?
Tedavi sonrasındaki süreç konusunda hekiminiz size gerekli önergeleri ve tavsiyeleri verecektir. Bununla birlikte genelde tavsiye edilenleri şöyle sıralayabiliriz.
HPV’den ve HPV’nin Neden Olduğu Genital Kanser Riskinden Korunmanın En Etkili Yöntemi “HPV Aşısıdır”
Basında, yayında çoğu kez, kanserinin aşısı bulundu, bu ilaç şu yiyecek kansere çok iyi geliyor başlığında onlarca kez farklı haberlere denk geliyoruz. Bunların çoğu magazin veya bilim insanlarının hala üzerinde çalıştığı son derece umut verici gelişmeler ancak hala gelişiyorlar.
Oysa bunlardan bağımsız olarak dünyada uzun süredir kanseri önleyebilen, muhtemel kanser gelişe riskini neredeyse %1-2 gibi rakamlara indirgeyebilen bir aşı var. HPV aşısı!
Kadınlarda ve erkeklerde kansere yol açtığı bilinen bazı HPV virüsü türlerine karşı geliştirilen HPV aşıları ile cinsel yolla bulaşan HPV virüsüne, bunun neden olduğu genital siğillere ve HPV virüsü kaynaklı genital kanserlere karşı gerçekten bir önlem almak mümkün. Gelişmiş batı ülkelerinde erkek ve kadınlar için zorunlu aşı takvimin alınan HPV aşısı, henüz ülkemizde zorunlu aşı takvimine alınmasa da hekiminizden HPV aşısı hakkında bilgi almanız, tıbbi bir engeliniz yoksa HPV aşısı olmanız mümkün.
Peki HPV Aşısı Nedir, Kimlere Önerilir?
Şu an 3 farklı tip HPV aşısı üretilebiliyor. HPV aşıları, etkili oldukları HPV virus sayılarına göre, 2’li, 4’lü e 9’lu şeklinde isimlendiriliyor. Ülkemizde de bu aşılara ulaşmak mümkün.
Cervarix (ikili aşı): Genital kanser yaptığı bilinen HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyucudur. Genital siğillere karşı koruyuculuğu yoktur.
Gardasil (dörtlü aşı): Rahim ağzı kanserine en sık yol açan HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyucu olmakla birlikte aynı zamanda genital siğillere yol açan HPV tip 6 ve 11’e karşı koruyucudur.
Gardasil-9 (dokuzlu aşı): Rahim ağzı kanserine yol açan 7 HPV tipine karşı ve genital siğillere yol açan 2 HPV tipine karşı koruyucudur (HPV tip 16-18-31-33-45-52-58 ve HPV tip 6-11).
HPV Aşısı Kimlere Tavsiye Edilir?
ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir
Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır
Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez